Merkgebonden streamers

In onderstaande hulpmiddelenfiche vindt u informatie over de aard en het gebruik van het hulpmiddel en richtlijnen die helpen om een vraag voor terugbetaling efficiënt af te handelen.

In de onderdelen ‘Beschrijving van het hulpmiddel’, ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ en ‘Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?’, vindt u informatie over de mogelijkheden voor terugbetaling van het hulpmiddel. In de beschrijving wordt gedefinieerd welke hulpmiddelen en aanpassingen onder deze referterubriek horen. In het deel ‘Voor wie is het hulpmiddel bestemd?’ wordt aangegeven voor wie en onder welke omstandigheden het VAPH met deze referterubriek standaard een tegemoetkoming voorziet. Als uw situatie niet overeenkomt met een van de situaties die hier beschreven zijn, maar de noodzaak, werkzaamheid, doelmatigheid, gebruiksfrequentie van het hulpmiddel zijn toch aangetoond in functie van de handicap, kan het VAPH eveneens tegemoetkoming geven voor het hulpmiddel.

Meer informatie over de terugbetaling van hulpmiddelen vindt u in het deel ‘Hulpmiddelen’ op de website van het VAPH.

Beschrijving van het hulpmiddel

Merkgebonden streamers zijn een hooroplossing om het spraakverstaan in moeilijke luisteromstandigheden te verbeteren.

Een merkgebonden streamer wordt draadloos verbonden met 1 of 2 hoortoestellen en/of CI-processoren van hetzelfde merk of een compatibel merk. De streamer stuurt het signaal (spraak of geluid van een audiobron of telefoon) draadloos naar de hoortoestellen en/of CI-processoren, die het digitale signaal vervolgens omzetten in waarneembaar geluid.

Merkgebonden streamers bieden een oplossing voor het spraakverstaan bij mondelinge gesprekken, gesprekken via een mobiele telefoon of smartphone en voor het luisteren naar audiobronnen zoals televisie, radio en computer.

Er zijn twee types merkgebonden streamers:

Type 2 streamers kunnen opgedeeld worden volgens de toepassing die ze kennen:

De referterubriek merkgebonden streamers omvat 1 tot 3 unieke streamers.

Niet inbegrepen:

Voor wie is het hulpmiddel bestemd?

  1. Slechthorenden met een matig gehoorverlies:
    • die 1 of 2 hoortoestellen en/of CI-processoren dragen;
    • die vrijwel dagelijks problemen ondervinden in de privésituatie met spraakverstaan in moeilijke luisteromstandigheden (bv. bij mondelinge gesprekken, telefoongesprekken, televisie kijken,...);
    • voor wie de hoortoestellen en/of CI-processoren, ondanks optimale instelling, niet toereikend zijn.
  2. Slechthorenden met een ernstig gehoorverlies of doven:
    • die 1 of 2 hoortoestellen en/of CI-processoren dragen;
    • die vrijwel dagelijks problemen ondervinden in de privésituatie met spraakverstaan in moeilijke luisteromstandigheden (bv. bij mondelinge gesprekken, telefoongesprekken, televisie kijken,...);
    • voor wie de hoortoestellen en/of CI-processoren, ondanks optimale instelling, niet toereikend zijn.

Refertebedrag, refertetermijn, procedure, gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief, zeer uitzonderlijke zorgbehoefte

Refertebedrag
682,50 euro
Refertetermijn
4 jaar
Vereenvoudigde aanvraagprocedure
Mogelijk
Terugbetaling bij gebruik bij vergunde zorgaanbieder of ouderinitiatief
Mogelijk
Zeer uitzonderlijke zorgbehoefte
Mogelijk

Met welke hulpmiddelen kunt u dit hulpmiddel niet combineren?

Extra informatie

Toelichting

Merkgebonden streamers zijn draadloze bluetooth-accessoires bij (luchtgeleidings- en beengeleiding) hoortoestellen en spraakprocessoren van een cochleair implantaat. Ze worden door slechthorenden gebruikt om het spraakverstaan in moeilijke luistersituaties te verhogen. Het zijn flexibele, draagbare luisterhulpmiddelen die zowel thuis als op verplaatsing (bv. op de fiets, in de wagen of op de bus) gebruikt kunnen worden.

Een afstandsbediening/remote control bij een hoortoestel of spraakprocessor valt niet onder deze rubriek. Dit accessoire wordt bijgevolg niet door het VAPH vergoed.

Merkgebonden streamers vs. solo-apparatuur

In veel gevallen bieden merkgebonden streamers een goede aanvullende totaaloplossing bij de hoortoestellen en/of CI-processoren voor het dagelijks spraakverstaan in de privésituatie bij moeilijke luisteromstandigheden. Soms is er nood aan een microfoon met een meer gesofisticeerdere technologie.

Merkgebonden microfoonstreamers kunnen ontwikkeld zijn voor zowel 1-op-1 gesprekken (directionele microfoonmodus) als gesprekken in (kleine) groep (omnidirectionele microfoonmodus of tafelmodus). Soms zijn ze enkel ontwikkeld voor 1-op-1 gesprekken en is het niet mogelijk ze in te zetten bij gesprekken met meerdere personen. Dit is verschillend van merk tot merk. Als er nood is aan een (dagelijkse) oplossing in de privésfeer voor gesprekken in groep én de merkgebonden microfoonstreamer biedt hiervoor geen goede oplossing, kan solo-apparatuur een meer aangewezen oplossing zijn (zie andere referterubrieken: ‘solo-apparatuur: zender’ en ‘solo-apparatuur: ontvanger’).

Ook als er nood is aan een meer gesofisticeerde microfoontechnologie voor het verstaan van mondelinge gesprekken omwille van bv. een eenzijdige doofheid, een zwaar gehoorverlies,... kan het wenselijk zijn om solo-apparatuur te gebruiken.

Combineren van luisterhulpmiddelen

Let op: het VAPH financiert geen verschillende hulpmiddelen voor het oplossen van dezelfde probleemactiviteiten.
Bijgevolg kunnen de volgende referterubrieken niet samen met deze referterubriek ‘Merkgebonden streamers’ vergoed worden:

Compatibiliteit met hoortoestel/CI-processor

Bij de keuze voor een luisterhulpmiddel is het belangrijk om, naast het zoeken naar een goede totaaloplossing voor de gestelde probleemactiviteiten, ook rekening te houden met de hernieuwingstermijn van de hoortoestellen/CI-processoren, zodat de luisterhulpmiddelen zo lang mogelijk bruikbaar en werkzaam kunnen blijven. Houd bij de aanvraag dus rekening met de compatibiliteit tussen de streamers en de hoortoestellen/CI-processoren. Is er op korte termijn een hernieuwing van de hoortoestellen/processoren gepland? Wacht met de aanvraag tot de proef met hoortoestellen succesvol is afgerond en het luisterhulpmiddel werd uitgetest.

Tijdelijke info naar aanleiding van nieuwe hulpmiddelenfiche

Deze rubriek is een herwerking van de vroegere rubriek ‘Bluetooth-geluidsoverdrachtsysteem’. Als er in het verleden een goedkeuring voor een bluetooth-geluidsoverdrachtsysteem werd gegeven, kan een aanvraag van merkgebonden streamers beschouwd worden als een hernieuwing van de bluetooth-streamers en dus via een vereenvoudigde aanvraag van hulpmiddelen en aanpassingen gebeuren.

Hulpmiddelendatabank: Merkgebonden streamers

Terugbetaling bij co-ouderschap

De hulpmiddelen of aanpassingen uit deze hulpmiddelenfiche kunnen gemakkelijk meegenomen worden en worden geen tweede keer terugbetaald omwille van co-ouderschap.

Vroegere benamingen voor deze referterubriek